Bröderna Lejonhjärta

10 april, 2019 Av av administrator

Manus: Anette Cadiz
Regi: Annette Cadiz
Regiassistent: Rebecka Berlitz
Kostym: Anette Cadiz och Rebecka Berlitz
Scenografi: Anette Cadiz och Rebecka Berlitz
Ljus: J-Zon
Ljud: Anders Ericson och J-zon
Musik och Sångtexter: Anders Ericson
Törnrosdalens Frihetssång: Björn Isfält, Lasse Dahlberg. (Originalmusik från filmen)
Program, biljetter och Affisch: Alma Ericson
Teckningar: Ingela Johansson och Therese Elmesaar
Tryck: Trosa Tryckeri  

Törnrosdalens frihetssång
Sjung du min dal med brinnande röst tyst dina heta sånger
Sjung markens gräs och susa vart träd sakta om dagen som kommer  

Sjung källa och flod, sjung stenar och jord, ge oss till tröst era sånger
Och sjung du min dal, och brinn i din tro, om frihetens dag som kommer  

Huberts sång
Min dal, min dal, jag älskar dig så
Dina floder och lundar vad mer kan jag få
Min dal min dal jag trivs i din famn
I skogarna vandrar jag ensam ibland  

Men molnen de hopas över bergen de blå
Och skuggorna mörknar, din blick lika så
En pil i ditt hjärta, säg vem kan det va
Något är visst inte alls som det ska  

Sofia min blomma säg hur skall det gå
Ska du få leva så vi två kan få
Små barn som kan stoja om kring på vår går
Och leva bland vänner sommar höst vinter och vår  

Ärade Publik!  

Nyckelteatern ger er denna gång en unik bearbetning av Astrid Lindgrens gripande sagoklassiker Bröderna Lejonhjärta. Det hela började som en lek med olika sagor och främst då med sagor av Astrid Lindgren. Efter en tid av improvisationer kring dessa beslöt vi oss gemensamt för att sätta upp Bröderna Lejonhjärta, efter som ensemblen kände lite extra för denna historia.  

Vår senaste uppsättning var ”Lille Prinsen”, en hjärtgripande historia om ensamhet, vänskap och döden. I Bröderna Lejonhjärta färdas våra hjältar mellan olika världar precis som den Lilla Prinsen med sina liv som biljett. Det är inga små enkla frågor som behandlas i denna pjäs. Liv och död, ont och gott, hat och kärlek, tillit, förräderi och avgrunds djup skräck. Viktiga områden att få bearbeta och lära sig att förhålla sig till.  

Nyckelteatern har tidigare satt upp Ovan Molnen (en fri bearbetning av Trollkarlen från Oz), Bäst Love Story (En fri bearbetning av West Side Story), Hotel Blue Hawaii (En pjäs vi skrivit själva, skräddarsydd åt vår ensemble) och Lille Prinsen. Nytt för uppsättningen av Bröderna Lejonhjärta är att teaterövningarna denna gång leds av Annette och Rebecka och att vi inlett ett samarbete med Nymos. Vi repeterar nu mera i Nymos lokaler och har delvis slagit ihop våra påsar gällande rekvisita, kostym och annat material, vilket förstås är en stor fördel för Nyckelteatern. Förhoppningen är att vi i framtiden även skall kunna använda oss av varandras resurser med avseende på skådespelare och annan scenisk kompetens.  

Från och till har vi alla behov av att göra vår röst hörd. För vissa människor är det en ren bagatell, för andra en stor grej. Vissa människor har en enorm vokabulär, andra en mer begräsad. Vissa människor har en bra diktion, andra ett mindre tydligt uttal. Hos Nyckelteatern får man vara som man är, med sin talang eller begränsning. Bli inte frustrerade om ni inte förstår allt på scen. Nyckelteaterns medlemmar gör sina röster hörda efter bästa förmåga. Det är det som räknas! (Lotta De Boer)  

Anders Ericson  

Några ord…
Tänk vilken ära det är att få jobba med nyckelteaterns skådespelare. Jag har så länge jag kan minnas älskat teater Jag har fått spela själv, jobbat bakom scenen med kostym bland annat och även regisserat barn och ungdomsgrupper. Men det som överraskade mig mest när jag kom till nyckelteatern var denna enorma spelglädje som fanns i gruppen. En glädje som friskt smittar av sig. Att få spela och sjunga tillsammans har blivit en av veckans höjdpunkter.  

Dom flesta har en relation med Astrid Lindgren och hennes Bröderna Lejonhjärta. Den ger en speciell känsla, en känsla som vi försökt bevara till publiken. Men vi vill gärna visa ett annat sätt att berätta den. En föreställning där våra skådespelare får komma fram på sitt eget sätt. Vi hoppas att ni ska tycka om föreställningen… den har nämligen varit underbar att jobba med!
/Anette Cadiz (Regissör)